Какво не знаем за историята на seiko?

Независимо дали носите или не ръчен часовник или дали скоро сте виждали стенен часовник или това са останали в миналото спомени за вас, няма начин да не помните някои от известните имена в производството на часовници, познати от десетилетия.

Почти няма човек, който да не е живял в цивилизацията в последните стотина години, който да не е чувал за сейко, датираща от 1881 г . В следните редове ще очертаем някои основни стъпки на световноизвестния производител или какво не знаем за историята на seiko? Създателят на Seiko Кинтаро Хатори, първоначално е бил чирак в магазин за търговия на стоки на едро и дребно, две години след което му хрумва идея за продажба и поправка на часовници. Така той си намира работа в магазин за часовници и на 21 годишна възраст отваря свой магазин в Токио, който нарича “K. Hattori”. Внасяйки часовници от чуждестранни складове, Хатори сложил началото на своя успешен бизнес, а добрите отношения, които изградил със своите партньори, на база точността с която се отнасял с всичката документация, го извела на водещи места на пазара.
Какво не знаем за историята на seiko?
Следващата стъпка била производството, за целта на което Хатори наема инженер и започва да произвежда висококачествени стенни часовници. Първите разработени часовници излизат с марка Seikosha. Следва създаването на първия джобен часовник – през 1895 г. – „The Timekeeper“, a за да се развиe бизнесът на Хатори до степен да започне да носи печалби били нужни 15 години, след което компанията започва да изнася стенни часовници към Китай и то с все по-нарастващ успех. По-късно в голямо земетресение през 1923, фабриката Seikosha бива разрушена и изгорена изцяло, което не потушава ентусиазма на Хатори, чиито нови идеи за ръчни часовници тъкмо започват да се появяват с първия прототип. Първият часовник с марката Seiko се появява скоро след това, като нови продукти вече започват да излизат и под двете наименования – Seiko и Seikosha, а особено голямото признание идва от Японските държавни железници, с избора им на Seikosha за официален железопътен часовник.

През следващото десетилетие, възстановяването на фабриката продължава, като през 1932 г. Хатори се разболява и си отива от света, за да остави своя син Гензо Хатори да управлява компанията, което довело до нов разцвет на бизнеса. До края на 50-те компанията започва да предлага часовници и на Америка и други страни. През 1964 г., Гензо умира и следващият водач на компанията Шоджи Хатори разширява още повече пазарите. Успехът на Сейко нараства още повече, след употребата на кварцови механизми в изработването на часовниците и марката се избира за официален таймкийпър на Олимпийските игри в Токио през 1964 г. Доставените от Seiko 1278 часовника, са първите преносими кварцови модели с хронометър в света. Ето как марката получава световно признание, като не спира дейността си и до днес. В каталога на timer.bg, можете да изберете сред разнообразието от варианти часовници seiko, знаейки, че работят с прословутата японска издръжливост и максимална точност от десетилетия. За да селектирате най-подходящите за вас параметри, можете да използвате филтъра отстрани, който да ви помогне да не се изгубите в морето от неустоими предложения. Вижте повече и изберете сами.