Как да направим спалнята модерна и уютна

Спалнята – в нея прекарваме почти една трета от денонощието ни, а всъщност не повече от час, в който да сме будни, за да ѝ се насладим…

Но колкото и време да ни остава да ѝ се любуваме, нейният дизайн и оборудване пряко влияят на нашата почивка. Затова интериорните дизайнери ни дават няколко леснопостижими съвета, с които да превърнем тази стая в оазис на релакса.

Съвет 1: Цветове

Меки, леки и пастелни тонове са най-добрият избор за спалнята. Тя не бива да натоварва окото и съзнанието с дръзки и наситени цветове. Червеното е цветът на страстта, но и на агресията. А в спалнята трябва да се чувствате спокойни и релаксирани. По-добре заложете на по-меките нюанси, ако искате да почивате пълноценно.

Съвет 2: Тъмнина

Най-добре се спи без пролуки на излишна светлина в стаята. Дизайнерите съветват – колкото по-тъмна е спалнята, толкова по-добре се спи в нея. Красиви щори или комбинация на леки и ефирни пердета с по-плътни и затъмняващи ще внесат много уют и дизайнерски завършек. Комбинирай цветовете им с тези на спалния ти комплект и ще имаш завършен дизайн на стая, излязла от списание!

Съвет 3: Легло, матрак и завивки

Все пак, спалнята е спалня, защото в нея има легло. Направи го перфектно. И нямаме предвид само завивките и спалния комплект! Вземи си качествен матрак или топ матрак, както и хубави възглавници. Макар да остават скрити, те са основата за добрия ти сън и настроение. Все пак, ако си системно недоспал, няма как да се насладиш и на най-бутиковия дизайн на стаята, нали?

Накрая ги облечи в красиви чаршафи и калъфки, които съчетаваш по цвят с другите аксесоари в спалнята ти – нощните шкафчета, лампите и пердетата. Воала! Спалня от списание!

Съвет 4: Не прекалявай с цветовете или декорациите

Спалнята е място за почивка, затова се отърви от всичко, което напряга сетивата – премахни силно ароматните пръчки, не прекалявай с картините или декорациите. Старай се като цяло в спалнята ти да има колкото се може по-малко цветове – два или три е най-добрият избор. Оборудвай се със завивки, възглавници и пердета в тези цветове. Бързо ще усетиш как без дразнители за сетивата ти, сънят настъпва много по-бързо.

Съвет 5: Мека светлина и тиха музика

Датчаните практикуват хюга, което наричат още „тайната за щастлив живот“. Хюга е изцяло за създаването на уютна обстановка у дома, обграден от любимите хора и неща. Те са открили най-важните атрибути за създаване на релаксираща атмосфера и меката светлина и тихата релаксираща музика са на преден план. Преди да заспиш, запали няколко свещи без силни аромати и пусни тиха музика или семпъл със звук на дъжд или птички. Когато си готов за сън, изгаси свещите и музиката и приветствай съня си вече идеално отпуснат и релаксиран.