Непредвидени разходи докато търсите нови апартаменти

Какви непредвидени разходи можете да имате, докато търсите нови апартаменти?

Търсенето на нови апартаменти от строител е дълъг и сложен процес, но малко са хората, които осъзнават, че той може да е същевременно и доста скъп. Разходите не се свеждат единствено до стойността на апартамента. Това са допълнителни разходи, които затрудняват купувача, който не ги е предвидил. Тук ще ви предоставим повече информация за тези допълнителни разходи, за да избегнете евентуални загуби.

Разходи при търсенето на нови апартаменти от строител

На първо място това са транспортните разходи. Огледът на всеки от новите апартаменти, които харесате, е свързан с пътуване до неговата локация, запознаване със собственика, оглед на алтернативи. Тъй като апартамент не се купува лесно, вероятно ще трябва да посетите десетки нови апартаменти, преди да изберете желания. Всичко това са непредвидени разходи, които могат да се отразят сериозно на бюджета ви. Ползването на услугите на посреднически фирми може донякъде да спести тези разходи, тъй като брокерите често водят клиентите си до апартаментите за продан.

Храна и нощувка в случай, че желаете да закупите апартамент в друг град. За да спестите част от тези разходи, трябва предварително да планирате мястото, където ще отседнете. Може да потърсите изгодни оферти за нощувки в интернет или да разгледате обявите в местен вестник.

В случай, че ползвате услугите на брокер, част от парите ви ще отидат за неговата комисионна, която възлиза на 3% от цената на апартамента. При работа с брокерска фирма както купувачът, така и продавачът плащат процент на посредника. С негова помощ ще можете да ускорите процеса на избиране и закупуване на ново жилище.

Други разходи са плащането на така-нареченото стоп капаро, което гарантира, че брокерът няма да показва имота на други клиенти, докато не приключат преговорите ви с продавача. Това капаро се дава от страна на евентуалния купувач, когато определен апартамент му допадне и има намерение да го закупи. При даването на капарото се сключва договор между купувача и брокера за резервиране на имота.

Последният вид разходи са нотариалните такси при осъществяването на покупката, както и местните данъци. Сделката по покупко-продажбата изисква заплащането на нотариална такса, като размерът й зависи от продажната цена на апартамента. В допълнение в общината трябва да внесете местен данък, чийто размер е около 2.5% от стойността на имота, и такса за вписване, която е 0,01%.